lör. apr 20th, 2024

ABB och Stena Recycling i samarbete

ABB och Stena Recycling har skrivit ett långsiktigt samarbetsavtal om återvinning av elmotorer. Samarbetet är ett viktigt steg på vägen mot cirkulär ekonomi.

Gamla lågspänningsmotorer, som varken är energieffektiva eller dimensionerade för sina applikationer, genererar stora energiförluster. Samtidigt kommer svensk industri öka sitt behov av grön elektrisk energi för att fasa ut fossila bränslen med mål att bli koldioxidneutrala. Den haltande ekvationen ska ABB och Stena Recycling ändra genom ett långsiktigt samarbete kring återvinning av elmotorer och energiuppgradering av den installerade basen.

Fredrik Pettersson

”Med rätt dimensionerade och energieffektiva motorer kommer det i framtiden att krävas mindre energi för att göra samma mekaniska arbete i industrin. Om vi uppgraderar alla gamla motorer i svensk industri innebär det besparingsmöjligheter på minst fyra terawattimmar, något som motsvarar kapaciteten från 900 vindkraftverk, eller en sänkning av industrins elektriska energiförbrukning med åtta procent”, säger Fredrik Pettersson,
VD Stena Recycling.