tor. jul 25th, 2024

Fredrik Hedström

Flyttkartongernas kretslopp är Rebox passion

Dagligen görs 3600 flyttar enbart av privatpersoner. Där ser Fredrik Hedström, grundare av Rebox, en enorm möjlighet att cirkulera den stora mängd flyttkartonger som används.

Med en kunskap och erfarenhet inom logistik och en vilja att bidra till hållbarhet började en idé gro hos Fredrik Hedström – att utveckla ett kretslopp för flyttkartonger. Det blev så småningom företaget Rebox. Nu har han sakta smugit igång företaget under tre års tid och under den perioden har Fredrik utvecklat konceptet.

Fredrik Hedström

Nu står Rebox på tre ben.

”Det ena är att vi kör hem återanvända flyttkartong till personer som ska flytta. Marknaden är Stockholm för de är vana att köpa tjänster som underlättar, och är också villiga att betala”, säger Fredrik Hedström.

”Det andra benet är att kunden kan köpa återanvända kartonger via andras butiker eller i gallerior. Exempelvis har vi en egen försäljningsyta på ReTuna, återbruksgallerian i Eskilstuna”.

”Det tredje är att vi agerar grossist till flyttfirmorna, och då kan de också bli mer cirkulära”, säger Fredrik.

Företagsidén började ta form redan för sex år sedan. Fredrik har tidigare arbetat med shipping och containerhandel, och där är det samma princip, att containers återanvänds. En dag åkte han förbi ett företag som handlade med träpallar som utstrålade framgång, och då fick Fredrik idén att utveckla en liknande tjänst men för flyttkartonger.

Men Fredrik ville få in mer hållbarhet i sitt företagande. Därför adderade han till i konceptet att plantera ett träd i Vi-skogen för var 10:e flyttkartong som de hämtar upp gratis. Vi-skogen är en organisation som planterar träd i framför allt Afrika, vilket i sin tur bidrar till minskad fattigdom och ett bättre klimat. 2017 planterade Rebox 150 träd.

Nu vill Fredrik Hedström att Rebox börja växa rejält och har också satt som mål att 2018 plantera minst 1500 träd. Men nu har de en angenäm utmaning framför sig. Det är tomt på kartonger i lagret, för kunderna har börjat upptäcka hur smidig tjänsten är.

”Nu har vi faktiskt växtvärk, vilket är kul men lite utmanande”, säger Fredrik.

”Så nu är det fullt fokus på att få in kartonger och vi hämtar upp dem gratis i hela Mälardalsområdet”, säger Fredrik stolt leende.

 

Text & Foto: Ann-Sofie Granzell