lör. maj 25th, 2024

370 ton golv samlades in 2019

Golvåtervinning på initiativ av Golvbranschen gav ett bra resultat 2019. Hela 370 ton samlades in, vilket är mer än året innan. Golvåtervinning är en viktig del i att göra branschen mer hållbar.

Genom att återvinna PVC-golvmaterial från installationsspill så bidrar Golvbranschen GBR i arbetet för ett mer hållbart byggande. Förra året uppgick det insamlade pvc-materialet till 370 ton. Det är ungefär 2 % av den totala försäljningen. Det beräknas att uppemot 10 % av allt golvmaterial inte kan användas på grund av kantskärningar och restbitar vid installation.

– Vi arbetar långsiktigt med ökad hållbarhet i branschen och det handlar både om miljö och ekonomi. Vi har en bit kvar till att samla in allt överblivet material, men vi är på god väg, säger Johan Aspelin, VD för Golvbranschen.

Att samla in golvmaterial sker via uppsamling och återförande till produktion.

– För den enskilde golvläggaren är det omöjligt att transportera överblivet material tillbaka till tillverkaren. Vi har därför ett system där materialet samlas in och transporteras med särskilda ”Grön Retur” lastbilar. Ju fler som ansluter sig till GBR Golvåtervinning desto effektivare blir den. Jag vill även uppmana alla kommuner att kräva golvåtervinning i sina upphandlingar, säger Johan Aspelin.