lör. maj 25th, 2024

Stor marknadspotential för second hand visar ny undersökning

Redan idag handlar var tredje svensk second hand, och var fjärde svensk kan tänka sig att börja göra det. Det visar en färsk undersökning som Myrorna låtit göra.  

Myrorna, landets största second hand-aktör, ville ta reda på hur svenskar använder det de redan äger, varför saker ligger oanvända, hur ofta de rensar och om de handlar på second hand. De lät YouGov genomföra undersökningen som i januari 2018 intervjuade sammanlagt 1026 kvinnor och män över 18 år i Sverige via internet.

När det gäller kläder finns en stor marknadspotential för den som kan lösa svenskarnas garderobsproblem visar undersökningen. Var fjärde svensk upplever frustration när de öppnar sin garderob. Dessutom säger de sig har  för många plagg  och oanvända plagg. Samtidigt visar rapporten på en växande marknad för second hand.

Idag löser många svenskar sin utsortering med att helt enkelt slänga kläderna i soporna. Rapporten redovisar siffror från  Naturvårdsverket att vi i Sverige slänger omkring 7,5 kilo textil per person och år i soporna fast 59 % faktiskt skulle gå att återanvända enligt plockanalyser.

Tre av fem tycker de har för mycket kläder, och så stor andel som 37 % har också dåligt samvete för att de äger för mycket. Svenskarna konsumerar 13,1 kilo nyproducerade kläder per person och år enligt rapportens redovisade statistik. Det motsvarar uppemot 50 nya plagg om året, i det närmaste ett nytt plagg per vecka, enligt siffror från SCB.

Myrornas undersökningen visar dock att många av svenskarnas kläderna används lite eller förblir helt oanvända. 7 av 10 anger att de bara har använt hälften eller ännu färre av plaggen i sin garderob det senaste året. Så stor andel som 89% svarade att de har  kläder hemma som de inte använder alls. En orsak till det var att de tröttnat på dem, men den främsta orsaken, 45%, svarade att kläderna inte passade, att det är fel storlek. Endast 3 av 10 har använt nästan alla sina kläder.

En av tre svarar ja på frågan ”Handlar du kläder på second hand?”, varav 1% handlar varje vecka och 12% varje månad. På frågan ”Kan du tänka dig att handla på second hand” var det en av fyra, 24%,  som svarade ja, vilket motsvarar omkring 1,9 miljoner svenskar enligt Myrorna.

Svarsresultat från enkäten om oanvända och second hand-kläder:

Hur ofta handlar du second hand?
Minst en gång i veckan  1%
Minst en gång i månaden  12%
Någon gång per år  34%
Mer sällan  22%
Aldrig  29%
Vet ej  1%

Topp tio anledningar till att kläder ligger oanvända:
De är fel storlek  45%
Jag har tröttnat på dem 27%
Jag har glömt bort dem 25%
De passar inte längre min stil  21%
Det var ett felköp redan från början  15%
Omoderna  14%
Trasiga  13%
Opraktiska  9%
Jag har många likadana  8%
De är fula  8%

För den som är intresserad att läsa hela apporten finns den att ladda ner på Myrorna här.

________________
Av Ann-Sofie Granzell