tor. jul 25th, 2024

Världens första pant-app lanseras på Apoteket

Det är företaget PantaPåsen som utvecklat pant-appen som gör det möjligt att panta samtliga hushållsprodukter, t.ex. tvålflaskor, mjölkpaket och brödpåsar, men i inledningsskedet är det Apotekets påsar som blir pantbara.

– Det känns fantastiskt att Apoteket väljer att införa pant på sina påsar. Jag är övertygad om att det här kommer öppna upp för att fler börjar ta ett större ansvar för sina förpackningar, säger PantaPåsens VD och grundare Suwar Mert. 

Genom att ge påsen ett värde i kronor – precis som för burkar och PET-flaskor – får konsumenten ytterligare en anledning att återvinna istället för att kasta påsen i soporna eller – än värre – i naturen. Tekniken kräver inga dyra investeringar i nya pantstationer utan nyttjar de över 5000 befintliga obemannade återvinningsstationerna runt om i landet.

– Förhoppningen är att det här initiativet ska få folk att tänka till och tänka nytt, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket. Vi bygger på folks vana att källsortera och lockar till rätt beteende genom att ge plastpåsen ett värde och chans till ett nytt liv. Alla vinner på det, konsumenten och miljön men också vi som företag eftersom det är ett sätt för oss att ta ansvar för våra påsar även efter att de har lämnat butiken.

Anna Rogmark. Fotograf Johan Töpel/Apoteket AB

Pant-appen, som heter PantaPåsen, kan enkelt laddas ner och användas av konsumenterna när de källsorterar sina plastpåsar. Appen känner av när mobiltelefonen befinner sig vid en obemannad återvinningsstation där konsumenten enkelt kan skanna streckkoden på påsen och få sin pant.

Pantlösningen finns initialt tillgänglig vid tre apotek i Stockholmsområdet: Apoteket Mall of Scandinavia i Solna, Apoteket Kungsmyntan på Drottningholmsvägen och Apoteket Björnen på Folkungagatan. Dessa apoteks påsar har den speciella streckkod som behövs för att kunna skanna påsen och inhämta panten. Skanningen kan dock göras på samtliga obemannade återvinningsstationer i Sverige.

 

Text: Ann-Sofie Granzell
Källor: Apoteket och PantaPåsen