lör. maj 25th, 2024

Testanläggning för materialinnovationer invigd

Här ska framtidens hållbara material gå från labb till marknad

Nu Wargöns Innovations demo- och testanläggningen invigts – ett år efter att första spadtaget togs. En plats där företag kunna testa och utveckla sin materialinnovation inför en kommersialisering.

– Samhället behöver mer cirkulära materialflöden. Därför behöver vi utveckla och kommersialisera materialinnovationer från förnybara och återvunna råvaror, säger verksamhetsledare för Wargön Innovation, Maria Ström. 

Wargön Innovations test- och demoanläggning, som ligger i Vänersborgs kommun, omfattar ytor för produktion, labb, produktvisningar och kontor.

Redan idag pågår flera projekt som kommer att ta plats i de nya lokalerna. Bland annat kring produkter inom sjukvård och jordbruk. Inom det nystartade projektet WargoTex kommer man driva utveckling av storskaliga system och sorteringsteknologier för återbruk och återvinning av uttjänta textilier.

En av de invigningstalarna var infrastrukturminister Tomas Eneroth. Han är mycket positiv till satsningen.

Det här är en verksamhet som kan bli Sveriges nästa industriella revolution. Vem vet, om tio, femton år kanske detta är det stora industriklustret efter fordonsindustrin, sa han bland annat.

Tomas Eneroth hyllade även den samverkan som finns kring projektet:

– Det gäller nu att ha modet att satsa på rätt sätt och ha en god samverkan mellan aktörerna, vilket man ju redan har. Staten är med, kommuner, regionen, näringslivet och akademin. Och som företagare gäller det att kolla på Wargön Innovation. Stämmer detta med den produktutveckling man håller på med, ja då är det lika bra att kasta sig in och vara med – för att kanske så småningom slå omvärlden med häpnad.

Wargön Innovation verkar för att lotsa fungerande idéer och innovationer vidare från labbmiljöer till kommersiell skala och industriell produktion. Det är en del av Innovatum och finansieras av EU, Västra Götalandsregionen och Vänersborgs kommun. Utvecklingsprojektets målsättning är att möjliggöra produktion av framtidens material som är nödvändiga för att minska samhällets miljö- och klimatpåverkan.

Fotograf: Jerry Löfgren.
Text: Ann-Sofie Granzell