sön. apr 21st, 2024

Falu kommun och företagen i gemensam satsning för en hållbar handel

Miljömärkta, ekologiska eller Fairtrade-varor, second hand, reparationstjänster, uthyrning, återbrukade varor eller produkter gjorda av återvunnet material. Kriterier för det utbud som Falubutikerna särskilt lyfter fram under kampanjveckorna Handla rätt.

Initiativtagare till Handla Rätt är Thomas Sundin, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Falu kommun.

För tredje året i rad satsar Falu kommun tillsammans med den lokala detaljhandeln att lyfta fram det närproducerade och miljömärkta utbudet. I höst sker kampanjen under två veckors tid, v. 39 och 40.

Det är en kampanj som ligger helt i linjen med strategin ”Gör Falun känt för ett stort utbud av miljömärkta och närproducerade varor”, som finns med i kommunens miljöprogram.

Konsumenterna hittar butikerna med hjälp av en  webkarta (”kart-app”) falun.se/handlarätt och där står också vilket erbjudande de har.

Alla företag som vill får vara med men de måste lyfta fram minst en vara eller tjänst i butiken som uppfyller kriterierna ”MERA lokalt och hållbart”. 

MERA står för Miljömärkt (ex Svanen, Bra Miljöval), Ekologiskt (ex KRAV, Organic), Retur (ex återvunnet, återbrukat, reparationer) och Ansvar (ex Fairtrade). Med lokalt menas närproducerat (10 mils radie eller inom Dalarna) eller egen produktion (ex gårdsbutik).