tor. jul 25th, 2024

Finansieringen äntligen säkrad – nu byggs batterifabriken i Skellefteå

Idag kom beskedet många väntat på – att Northvolt fått klart med finansiering så att den planerade batterifabriken i Skellefteå äntligen kan börja byggas.  

vd Peter Carlsson, Northvolt 

”I dag är det inte bara en bra milstolpe för Northvolt, det markerar också ett centralt ögonblick för Europa som tydligt visar att vi är redo att konkurrera i den kommande vågen av elektrifiering och att vi ska göra det med hjälp av battericeller som har det lägsta CO2-avtrycket möjligt ”, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt

Med Europeiska investeringsbanken och extra långivare som är avsedda att tillhandahålla skuldfinansiering som en del av den totala finansieringen, är etableringen av de ursprungliga 16 GWh-litiumjonbatteriernas tillverkningskapacitet hos gigafactoryen Northvolt Ett i Sverige möjlig. Byggnadsbyggandet börjar i augusti. Efter att ha ingått ett antal leveransavtal har en betydande del av produktionsvolymerna från Northvolt Ett sålts till viktiga kunder, vilket motsvarar ett sammanlagt ordervärde på över 13 miljarder dollar till 2030.
Ett joint venture mellan Volkswagen Group och Northvolt kommer att inrättas för att etablera en 16 GWh batterigator gigafactory i Tyskland. Volkswagen investerar cirka 1 miljarder dollar (900 miljoner euro) i joint-batterier med Northvolt. En del av beloppet är avsett för joint venture, en annan del av det totala beloppet kommer att placeras direkt i Northvolt.

Michael Bruun, VD på Goldman Sachs, kommenterade:
”Övergången till en ren energi framtid i Europa är beroende av hållbar och kostnadseffektiv battericell produktion. Northvolt har utvecklat branschledande teknik och processer som positionerar den att spela en avgörande roll i den europeiska utbudet under de närmaste åren. Vi är glada att samarbeta med industriella och finansiella investerare och stödja en världsklass ledningsgrupp som genomför en ambitiös tillväxtstrategi. ”

Sedan den officiella lanseringen mars 2017 har Northvolt vuxit från 12 till nästan 300 personer. År 2018 levererade Northvolt sin första produkt – ett batteripaket – till Epirocs flotta av underjordiska gruvmaskiner samt producerade sin första battericell. För närvarande har företaget ett operationsforskningslaboratorium och två cellfabriker under uppbyggnad i Sverige – Northvolt Ett i Skellefteå och Northvolt Labs i Västerås – samt en batterisystemfabrik i Gdańsk, Polen, som redan är i produktion.

Foton: Northvolt.