tor. jul 25th, 2024

Deras agenda är en hållbar livsstil

Medveten konsumtion lär ut, inspirerar, guidar och arrangerar för att minska överkonsumtionen – bland annat med hjälp av 70 volontärer runt om i landet.

Inspirationsföreläsning för allmänhet i Haparanda, företagsutbildning i hållbar konsumtion i Göteborg, ekorekovandring i Malmö och prata begagnathandel för hela Sverige som gäst i TV4 Nyhetsmorgon. På föreningen Medveten konsumtion genomförs en massa olika aktiviteter för olika målgrupper – men med samma budskap – konsumera mer hållbart.

Det senaste större arrangemanget var White Monday där Medveten konsumtion varit kampanjarrangör två år i rad –  vilket i år även arrangerades internationellt. I vår, sista söndagen i maj, väntar det återkommande eventet Återvinningsfesten i Hornstull.

”Det är superroligt. Men väldigt väderberoende. Är det soligt kan det röra sig om 100 000 besökare i området under Återvinningsfesten vilket är superkul. Vi kallar det Nordens största loppis och boende i området är supertaggade och delaktiga”, säger Alexandra Davidsson, föreningens generalsekreterare sedan 2016.

Medveten konsumtions historia började våren 2008 som en plattform för att lansera en second hand-guide. På hösten fick föreningen sitt första finansiella stöd av Konsumentverket för att genomföra en föreläsningsserie om hållbar konsumtion. På den vägen är det. Idag har verksamheten växt betydligt, inte minst tack vare det fortsatta ekonomiska stödet från Konsumentverket. Kansliet finns i Stockholm och leds av en generalsekreterare som till sin hjälp har anställda, volontärer och en styrelse. Målet med verksamheten är att den negativa konsumtionen, som inte är bra varken för miljö eller hälsa ska minska, men utan pekpinnar.

Ett av verktygen för att visa på en mer hållbar konsumtion är Ekoguiden. En digital kart- och informationsguide till kaféer, butiker och andra platser i Sverige som erbjuder ett eko- och rekoutbud.

Bakom varje platsinformation finns en ekorekoredaktör – en volontär som på sin ort kartlägger och recenserar passande besöksmål som de sedan lägger in i Ekoguiden. Volontärerna arrangerar också lokala aktiviteter som exempelvis klädbytarevent.

Alexandra Davidsson uppskattar sitt uppdrag, att få människor att konsumera mer medvetet.

”Jag gillar att det går att påverka så mycket med konsumentmakt. Att inspirera människor till förändring. Särskilt brinner jag för cirkulär konsumtion.”

Bildtext:

Josefin Sjöberg, volontärnätverket. Jonna Elofsson Bjesse, kommunikationsansvarig och föreläsare. Alexandra Davidsson, generalsekreterare och föreläsare. Jens Halford Dyster-Aas, projektledare Återvinningsfesten.