lör. maj 25th, 2024

Charlis Bryggeri gör öl av återvunnet bröd

Varje dag kastas mängder av bröd på landets bagerier. En del blir till grisföda och en del kasseras. För att ta tillvara på överblivet bröd lanserar Urban Deli ett brödöl. Ölet lanserades den 18 januari.

Brödöl är öl där delar av malten bytts ut mot överblivet bröd. Urban Deli Brödöl är resultatet av ett samarbete mellan Dafgårds bageri, beläget i Källby utanför Lidköping, som bidrar med överblivet bröd och Trolle Ljungby-baserade Charlis Brygghus som brygger ölet.

–        Det började med en passionerad diskussion i Almedalen i somras om problemet med matsvinn. Vi kom fram till att vi kan bidra till minskat matsvinn genom att brygga öl på överblivet bröd, säger Jesper Weidlitz, vd Urban Deli. 

Ölet kommer att finnas både i restaurangerna och butiker på Urban Deli. Det är en lättöl som har en trevlig beska och en lätt fruktig arom.

–        Hållbarhet möjliggör för mat- och dryckentreprenörer att utvecklas och växa. På Urban Deli vill vi gärna hjälpa dem att nå en ny och större marknad. Därför är det extra spännande att samarbeta med ett mindre bryggeri som gästspelar hos oss när brödölet lanseras, säger Jesper Weidlitz.

I första omgången har tusen liter (3000 flaskor) producerats där 90 kilo bröd, som annars skulle ha kastats, har använts. Flaskorna kommer att kosta 25 kronor styck i butik. 1 krona per såld öl går till FEEDBACK, en välgörenhetsorganisation som bekämpar globalt matsvinn.